Niedobory witamin rozpuszczalnych w wodzie. Niedobory witamin – część 6.
Dr inż. Alina Rachwał, Poznań KWAS PANTOTENOWY Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu...
Czytaj więcejMar 1, 2021 | Higiena i żywienie
Dr inż. Alina Rachwał, Poznań KWAS PANTOTENOWY Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu...
Czytaj więcejMar 1, 2021 | Higiena i żywienie
Bartosz Korytkowski Chelaty w żywieniu drobiu są doskonałą alternatywą dla powszechnie stosowanych...
Czytaj więcejMar 1, 2021 | Jaja i ptaki hodowlane
Przetwarzanie sypkiej paszy na jednolite, trwałe granule zapewnia znaczne korzyści. Zgranulowana mieszanka jest bardziej gęsta i jednorodna, nie rozwarstwia się podczas transportu, zmniejsza się jej segregacja i nie powoduje zapylenia, a tym samym zmniejszają się jej straty.
Czytaj więcejLut 1, 2021 | Higiena i żywienie
Za jeden z najważniejszych elementów zapewniających dobrostan ptakom hodowlanym, uważany jest odpowiedni, kontrolowany mikroklimat w budynku inwentarskim
Czytaj więcejLut 1, 2021 | Higiena i żywienie
Bartosz Korytkowski Mikotoksyny (mykotoksyny) definiowane są jako wtórne metabolity grzybów. Ich...
Czytaj więcejLut 1, 2021 | Jaja i ptaki hodowlane
Poprawianie stosowanych metod genetycznego doskonalenia oraz chowu i żywienia, radykalnie poprawiło szybkość, z jaką dzisiejsi producenci mogą pozyskiwać na dużą skalę mięso drobiowe.
Czytaj więcejSty 5, 2021 | Jaja i ptaki hodowlane
Niedobór witamin stwarza częste możliwości zmniejszenia efektów produkcyjnych oraz zachorowań ptaków. Witamina B2 syntetyzowana jest przez rośliny i bakterie jelitowe. W stanie wolnym w większych ilościach występuje tylko w mleku. Najczęściej znajduje się w stanie związanym, na przykład w żółtym enzymie. W organizmie magazynowana jest w wątrobie, nadnerczach i siatkówce oka
Czytaj więcejSty 5, 2021 | Higiena i żywienie
Bartosz Korytkowski Prawidłowe żywienie drobiu to z jednej strony takie, które pozwala...
Czytaj więcejSty 5, 2021 | Higiena i żywienie
Zróżnicowany udział składników odżywczych i energetycznych ziaren kukurydzy ma ogromny wpływ na wydajność brojlerów. Twardość ziarna kukurydzy i temperatura jego suszenia, struktura skrobi, szklistość i rozpuszczalność białka, są ze sobą związane i wpływają na zmienność tych cech, a także na wielkość i rozkład cząstek po ześrutowaniu. Czynniki te oddziałują także na strawność, rozwój przewodu pokarmowego, tempo przyrostu masy ciała, wykorzystanie paszy i jednorodność stada.
Czytaj więcejGru 4, 2020 | Jaja i ptaki hodowlane
Coraz lepsze stosowane metody genetycznego doskonalenia oraz chowu i żywienia drobiu, radykalnie poprawiło szybkość, z jaką dzisiejsi producenci mogą pozyskiwać na dużą skalę mięso drobiowe.
Czytaj więcej