Higiena i żywienie
Biologia ptaszyńca kurzego (dermanyssus gallinae)
Wysłany przez Koopress Koopress | Lut 1, 2021 | Higiena i żywienie | 0
Wpływ twardości ziarna kukurydzy, temperatury jego...
Wysłany przez Koopress Koopress | Sty 5, 2021 | Higiena i żywienie | 0
Interakcja między żywieniem, metabolizmem i m...
Wysłany przez Koopress Koopress | Paź 1, 2020 | Higiena i żywienie | 0
Antybiotyki w mięsie drobiowym
Wysłany przez Koopress Koopress | Wrz 1, 2020 | Higiena i żywienie | 0
Kontrowersyjne żywienie piskląt
Wysłany przez Koopress Koopress | Cze 2, 2020 | Higiena i żywienie | 0
Niedobory witamin rozpuszczalnych w wodzie. Niedobory witamin – część 6.
Mar 1, 2021 | Higiena i żywienie
Dr inż. Alina Rachwał, Poznań KWAS PANTOTENOWY Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu...
Czytaj więcejRyzyko skarmiania pasz z mikotoksynami
Lut 1, 2021 | Higiena i żywienie
Bartosz Korytkowski Mikotoksyny (mykotoksyny) definiowane są jako wtórne metabolity grzybów. Ich...
Czytaj więcejJak żywienie drobiu może zmniejszyć oddziaływanie ferm na środowisko?
Sty 5, 2021 | Higiena i żywienie
Bartosz Korytkowski Prawidłowe żywienie drobiu to z jednej strony takie, które pozwala...
Czytaj więcejWYKORZYSTANIE PRZEZ ZARODEK SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH Z TREŚCI JAJA WYLĘGOWEGO
Gru 4, 2020 | Higiena i żywienie
Ubój coraz młodszych ptaków w rzeźniach drobiu, zwiększa znaczenie okresu wylęgu. Mimo coraz większej wiedzy nt. temat żywienia rosnącego drobiu, ograniczone są informacje o metodach żywienia i wymaganiach pokarmowych zarodka kurcząt, w okresie inkubacji.
Czytaj więcejFitogenne dodatki paszowe i ich rola w zwalczaniu zarazków u drobiu
Lis 3, 2020 | Higiena i żywienie
Spójność i sposoby działania, mają kluczowe znaczenie dla skuteczności produktów przeciwdrobnoustrojowych, szczególnie w systemach wolnych od antybiotyków. Antybiotyki od dawna są kluczowym elementem w skutecznym zwalczania chorób zarówno u ludzi, jak i u zwierząt.
Czytaj więcejWitaminy i składniki mineralne w funkcji przeciwutleniaczy
Paź 1, 2020 | Higiena i żywienie
Witaminy i składniki mineralne zawarte w pokarmie są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, choć nie stanowią dla niego źródła energii i materiału budulcowego.
Czytaj więcejNiedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Niedobory witamin część 4.
Wrz 1, 2020 | Higiena i żywienie
Witamina E występuje pod postacią tokoferolu. Najbardziej, aktywnym jest α-tokoferol, pozostałe wykazują znacznie słabsze działanie. Aktywność α, β i γ-tokoferoli określana jest stosunkiem 100 : 30 : 1. Przez cyklizację hydrochinonu, produktu redukcji naturalnej witaminy K, otrzymano naftotokoferol, którym można zastąpić α-tokofer
Czytaj więcejKokcydiostatyki ziołowe
Sie 5, 2020 | Higiena i żywienie
Budowa i funkcjonalność układu pokarmowego ptaków są związane z adaptacją tych zwierząt do trybu życia
Czytaj więcejNiedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Niedobory witamin część 3.
Lip 3, 2020 | Higiena i żywienie
Niedobór witamin stwarza częste możliwości zmniejszenia efektów produkcyjnych oraz zachorowań ptaków.
Czytaj więcejPałeczki Salmonella spp. jako stałe zagrożenie na fermach drobiu
Maj 6, 2020 | Higiena i żywienie
Bakterie Salmonella spp. mogą występować w obrębie przewodu pokarmowego i układu rozrodczego ptaków fermowych zanieczyszczając jednocześnie środowisko ich chowu.
Czytaj więcej