Prof. dr hab. Stanisław Wężyk
Ostrzeszów, niewielkie powiatowe miasto, położone na południu Wielkopolski, otoczone lasami i polami, słynne jest nie tylko z XIV wiecznych zabytków jak np. średniowieczna „kazimierzowska baszta” czy też pochodzący z tych samych lat – kościół farny pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny – lecz także z wielu interesujących i cennych akcji kulturalnych i społecznych.
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-1.jpg)
Fot. 1. Organizatorzy i członkowie Kapituły XIV Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi. Najwyższy w II rzędzie z prawej strony p. Witold Wróbel, inicjator Festiwali, a druga z lewej strony – Prezes OLGD p. Krystyna Sikora. Burmistrz Ostrzeszowa, p. Patryk Jędrkowiak, stoi obok prof. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-2.jpg)
Fot. 2. Uczennice Technikum Rolniczego w Ostrzeszowie – bardzo pomocne w pracach Kapituły z jej Przewodniczącym,
prof. S. Wężykiem.
Od 14 lat, z inicjatywy Stowarzyszenia Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania odbywa się w tym mieście „Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi”, w którym uczestniczą nie tylko liczne Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu ostrzeszowskiego, kępińskiego i ostrowskiego, lecz także restauracje, hotele i szkoły oraz indywidualni producenci.
Program Festiwalu był tego roku bardzo bogaty. Jego zasadnicza część, czyli praca kapituły konkursowej (Fot. 1), odbywała się w hotelu „Dworek 1885”, a imprezy o charakterze bardziej rozrywkowym miały miejsce na parkingu przy ul. Kaliskiej, gdzie znajdowała się Scena Główna.
W pracach festiwalowej Kapituły znakomicie pomagały uczennice ostrzeszowskiego technikum rolniczego, donoszące do stołu jury oceniane produkty. (Fot. 2)
Wśród towarzyszących imprez, należy wymienić: kiermasz lokalnych produktów i rękodzieła; Sekrety Kuchni; konkurs dla przedszkolaków na najładniejszą kukiełkę gęsi; Grę Festiwalową dla uczniów klas V-VIII podstawowych szkół; konkurs amatorów – kucharzy na najlepsze naleśniki; ocenę konkursowych pasztetów i potraw z gęsi przez ostrzeszowian. W parku im. Jana Pawła II dokonano uroczystego odsłonięcia dwóch kolejnych tablic w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej (jedynej w Polsce), z udziałem głównych bohaterów tj. pani Izabeli Byszewskiej (Fot. 6) i pana Pawła Lorocha.
Komisyjnej ocenie poddano także stoiska przy ul. Zamkowej, różnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz wielu wystawców naturalnych, ekologicznych produktów żywnościowych.
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-3.jpg)
Fot. 3. Wyborne nalewki przygotowane do oceny
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-4.jpg)
Fot. 4. Niedziela, 30 czerwiec 2019 r. – godz. 8.55 – pasztety i produkty z gęsi oraz nalewki – gotowe do oceny
Wreszcie, o godzinie 17.00, na Wielkiej Scenie, nastąpił długo wyczekiwany finał Festiwalu polegający na ogłoszeniu wyników kulinarnych konkursów i wręczeniu dyplomów oraz nagród.
Pod palącym słońcem i w temperaturze ponad 36OC, główny organizator Festiwalu, a zarazem jego „dobry duch”, Prezes OLGD, pani Krystyna Sikora, poinformowała kryjących się w cieniu uczestników imprezy, że na XIV Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie w dniu 30 VI 2019 r., dostarczono 45 produktów. Członkowie kapituły, pod przewodnictwem prof. Stanisława Wężyka
(Fot. 2 i 3), musieli ocenić wygląd zewnętrzny, przekrój i smak 23 pasztetów oraz 22 potraw z gęsi, przepijając każdą badaną próbę – łykiem znakomitego, wytrawnego, czerwonego wina. Inna grupa ekspertów oceniała jakość konkurujących ze sobą 22 nalewek (Fot. 4). Po zakończeniu degustacji eksperci zlali pozostałości ocenianych trunków do jednej butelki i uzyskali „SUPER NALEWKĘ” – której rewelacyjny smak – osobiście potwierdzam.
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-5.jpg)
Fot. 5. Stoisko KGW Korpysy
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2019/09/pasztetniki-6.jpg)
Fot. 6. Pani Izabela Byszewska – przedłużyła tabliczką ze swym nazwiskiem – Aleję Gwiazd Sztuki Kulinarnej.