W dniach 8-10 czerwca 2017r. w Zakopanym, odbyło się XXI Sympozjum Drobiarskie.
Miejscem spotkanie był malowniczo położony w urokliwej dolinie Kościeliskiej- Wojskowy Dom Wypoczynkowy- „Kościelisko” z jedynym w swoim rodzaju widokiem na Giewont.
Na konferencji spotkali się producenci, eksperci, naukowcy oraz hodowcy z branży drobiarskiej. Tematami przewodnimi były aktualne tematy nurtujące praktyków, znawców przedmiotu i codziennych konsumentów. Cykl prezentacji tematycznych pozwolił zwrócić uwagę na bieżące trendy i bolączki hodowców drobiu.
Specjaliści kładli nacisk na możliwości żywieniowe, systemy wychowu, sposoby zapobiegania chorobom i wirusom oraz nowości na rynku zarządzania produkcją. Prezentacjom towarzyszyły przykłady poparte badaniami i doświadczeniami przeprowadzonymi na fermach drobiu.
Wśród prelegentów znaleźli się wysokiej klasy eksperci: Stanisław Wężyk i Ryszard Gilewski (AVICONS), Wojciech Benko (Big Dutchman Polska Sp. z o.o.), Grzegorz Torzyński (De Heus Sp. z o.o.), Marek Małkowski (Lohmann Tierzucht GmbH), Timo Rothstein (EW Nutrition Polska Sp. zo.o.), Ewa Koczywąs, Mariusz Pinkas (DSM Nutritional Products Sp. z o.o.), Beata Chodakowska (Ceva Polska), Przemysław Przybylak ( De Heus Sp. z o.o.), Michael Iburg (Vaxxinova GmbH), Tomasz Witkowski (Kancelaria Brokerska WTB Sp. z o.o.), Tomasz Gapik (AGRO-TRADE Sp. z o.o.), Piotr Lisiecki ( Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz).
A gospodarzem spotkania był niezastąpiony Andrzej Kamionka (OPOL-DROB Sp. z o.o.), który od pierwszego dnia od progu hotelu witał wszystkich uczestników konferencji i dbał o dobrą atmosferę do samego końca spotkania.
Wojciech Benko zwrócił uwagę na sposoby zagospodarowania pomiotu z kurników z instalacjami klatkowymi i wolierowymi. Poddawał rozważeniu -jak z pomiotu kurzego uzyskać pieniądze?
Co można zrobić z pomiotem aby nie był kłopotliwym przedmiotem produkcji?
Grzegorz Torzyński reprezentujący firmę żywieniową De Heus przedstawił temat alternatywnych systemów produkcyjnych i omówił system odchowu w wolierze. Woliera jest propozycją, która umożliwia ekspresję naturalnego behawioru ptaków. Uczestnicy sympozjum mogli poznać zagadnienia odchowu w wolierze, jej główne założenia oraz możliwości produkcyjne. Przy tak kompleksowej analizie tematu nie pominięto zagrożeń i punktów krytycznych tego systemu -zwrócono szczególną uwagę na ryzyko zachorowań w chowie w systemie wolierowym i możliwości zapobiegania chorobom.
Kolejnym tematem poddanym rozważeniom była woda jako najważniejszy składnik żywieniowy dla drobiu- sprawę naświetlił Marek Małkowski Lohmann Tierzucht GmbH. Zapoznaliśmy się z dostępnymi możliwościami uzdatniania wody na fermie.
Ciekawy patent na dostarczanie dodatków paszowych i systemy ich dozowania zaprezentował Timo Rothstein- autor i pomysłodawca projektu -EW Nutrition Polska Sp. z o.o. To techniczna rewolucja w zarządzaniu produkcję. Easy@ jest innowacyjnym systemem dozowania płynnych produktów do paszy.
Kolejny temat spotkania to zastosowanie nowoczesnych enzymów DSM w żywieniu niosek jaj konsumpcyjnych. Ewa Koczywąs i Mariusz Pinkas- DSM Nutritional Products Sp. z o.o. zwrócili uwagę na rolę enzymów w żywieniu drobiu- jaki mają wpływ na jakość skorupy jaja.
Monika Michalska z SGGW zaprezentowała nowość- cyfrowy sprzęt i aplikację na telefon, która umożliwia szybką analizę barwy żółtka- zawartości karotenoidów a co za tym idzie ocenę jakość jaja.
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski –AVICONS poruszyli aspekty warunków utrzymania kur nieśnych w świetle żądań konsumentów z zachowaniem biologicznego bezpieczeństwa co ma wpływ na rynek i produkcję.
Jak wielu kłopotów w hodowli drobiu przysparza zakaźne zapalenie oskrzeli potocznie zwane IB, omówiła Beata Chodakowska z Ceva Polska. Ta szybko przenosząca się choroba, powoduje zmiany w obrębie układu oddechowego, moczowo-płciowego a także liczne objawy kliniczne. Skuteczną możliwością kontroli IB jest program szczepień Ceva.
De Heus to ekspert w żywieniu zwierząt i doświadczony lider w produkcji pasz. Przemysław Przybylak zaprezentował kompleksowy program żywieniowy prefiksowy Poultrymix.
Ciekawym punktem spotkania była prezentacja na konkretnym przykładzie – zasad bioasekuracji na fermie niosek przy obecności patogenu Salmonella Gallinarum- Dr Michael Iburg- Vaxxinova GmbH- zobrazował możliwości szczepionek dedykowanych, wyprodukowanych pod konkretną hodowlę.
Tomasz Witkowski z Kancelarii Brokerskiej WTB zwrócił uwagę na aspekty prawne dla hodowców drobiu i możliwości uzyskania odszkodowania z tytułu produkcji. Odpowiedział na pytania- jak możliwości współpracy z brokerem pozwalają wyeliminować zagrożenia i czy można w prosty sposób ubezpieczyć produkcję zwierzęcą od utraty zysku.
Tomasz Gapik z AGRO-TRADE Sp. z o.o. przygotował dla uczestników konferencji prezentację sprzętu podciśnieniowego do mycia pomieszczeń inwentarskich. Myjki ciśnieniowe ciepło i zimnowodne gwarantują utrzymanie czystości dla hodowców i przetwórców.
Piotr Lisiecki był ostatnim prelegentem konferencji. Przedstawił działania Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz na rzecz ochrony branży drobiarskiej, zwrócił szczególną uwagę na zmiany prawne i wpływ nowelizacji ustawy o paszach na produkcję i hodowlę.
Popołudniowy czas uświetnił występ wspaniałego artysty estradowego- Aloszy Awdiejewa wraz z zespołem. To było spotkanie z Wielkim Artystą i człowiekiem pełnym optymizmu. Koncert był wypełniony humorem, nostalgią oraz refleksją.
Wszyscy uczestnicy konferencji oczekiwali na coroczny wielki finał- to już tradycja spotkań w Zakopanym. Klimatyczny wieczór regionalny w „Sałasie Holnym” z góralską muzyką oraz daniami regionalnymi upłynął w serdecznej i biesiadnej atmosferze. Dziękujemy organizatorom za wspaniałą organizację spotkania. Do zobaczenia za rok!