Wychodząc naprzeciw coraz większym oczekiwaniom konsumentów w zakresie kulinariów, chęci poznawania nowych smaków i tworzenia nietypowych, zaskakujących połączeń mięsa z innymi produktami, Związek Polskie Mięso postanowił stworzyć okazję do spotkania i współpracy dziennikarzy z całej Polski – mediów life stylowych, poradników, mediów informacyjnych oraz branżowych, organizując po raz kolejny wydarzenie z cyklu „Szlakiem Polskiego Mięsa”. Tegoroczny event pod hasłem „Smakuj Drób!” odbył się w dniach 11-13 czerwca w Hotelu Galery69 w Dorotowie koło Olsztyna.
Projekt promocyjno-informacyjny zainicjowany przez Związek Polskie Mięso, to cieszące się wciąż rosnącym zainteresowaniem wydarzenie, które pozwala przybliżyć najistotniejsze zagadnienia związane z produkcją i przetwórstwem polskiego drobiu. Event stwarza także możliwości poznania mięsa „od kuchni”, poprzez wizytę w zakładzie produkcji mięsa drobiowego, a także edukuje dzięki prelekcjom prowadzonym przez wybitnych ekspertów oraz warsztaty kulinarne pod okiem doświadczonego szefa kuchni.
Pierwszy dzień spotkania rozpoczął się wspólną biesiadą i ogniskiem przygotowanym przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych, który zaserwował gościom bogate menu w postaci: kurczaka szarpanego z młodą kapustą i maślaną brioszką, gravlaxu z kaczki z truskawkami, kaczkę z kaszą bulgur, pieczone ziemniaki i młodą marchew z miodem i tymiankiem z grilla, baba ganoush z pieczonego bakłażana, szaszłyki z wątróbki w ketjap manis, kociołek z gęsimi żołądkami i serem z żarnowa, chleb pieczony z mielonym indykiem, ogórki małosolne, pomidory ze śmietaną oraz różnorodne sałaty.
Podczas biesiady goście poznali nową odsłonę i możliwości wykorzystania drobiu na ognisku i grillu oraz ciekawe połączenia mięsa drobiowego z bogactwem sezonowych warzyw, owoców i ziół. Wieczór zwieńczyło spotkanie z właścicielami Hotelu Galery 69, którzy opowiedzieli historię powstania wymarzonego przez siebie kompleksu hotelowego. Miejsce inspirowane było marzeniami właścicieli o śniadaniach z widokiem na jezioro, spokoju i świeżym powietrzu, krajobrazach, które podsycają apetyt, otwierają oczy na wszechobecną sztukę i poprawią nastrój.
Kolejny dzień „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ DRÓB!” był pełen atrakcji, rozpoczął się, bowiem czasem wolnym, korzystaniem z uroków hotelu i okolicy. Następnie organizatorzy zaproponowali uczestnikom wycieczkę pod hasłem „wehikuł czasu i powrót do epoki PRL” i uczestnicy wybrali się do Łańska – dawnego ośrodka rządowego.
W czasie lunchu goście podziwiali i smakowali propozycje kulinarne powstałe z połączenia polskiego drobiu i jadalnych kwiatów przygotowane przez Panią Ewę Pe, pasjonatkę gotowania oraz autorkę bloga.
Po chwili odpoczynku przyszedł czas na konferencję, w której panelu eksperckim zasiedli: Adam Kurowski – zastępca dyrektora ds. zakupów produkcyjnych SuperDrob S.A., znawca rynku drobiarskiego, obserwator trendów spożywczych, który wygłosił wykład pt. „Cała prawda o mięsie drobiowym – czyli fakty i mity na temat antybiotyków w drobiu, a także bieżąca sytuacja rynkowa polskiego mięsa” oraz dr inz. Janusz F. Pomianowski – nauczyciel akademicki na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, który przedstawił prezentację pt. „Drób – znany i nieznany”. Wspomniani eksperci służyli gościom swoją wiedzą, odpowiadając na wszystkie, nawet najtrudniejsze pytania dziennikarzy.
Podsumowaniem dnia były drużynowe warsztaty gotowania, na których królował polski drób na wytrawnie. Przygotowane potrawy, zostały włączone do menu uroczystej kolacji degustacyjnej serwowanej przez szefa kuchni Marcina Budynka. Na stołach znalazły się zimne przystawki takie jak: mus z wędzonego kurczaka podawany z bułką maślaną i piklowaną rzodkiewką oraz wątróbka w porto serwowana z grzanką korzenną, pieczarką portobello a także ciepłe consomme z kaczki z białymi szparagami i pierożkiem wypełnionym podrobami. Daniami głównymi kolacji były przepiórka z blinami ziemniaczanymi i chipsem warzywnym oraz bon bon z perliczki i pierś z perliczki podawane z młodą kapustą, pianą ziemniaczaną wzbogacone świeżym majerankiem. Jako intermezzo zaserwowano gazowane, białe winogrona. Na deser podano słodki budyń wzbogacony w ganash czekoladowy i przyozdobiony malinami.
Na zakończenie spotkania każdy z uczestników otrzymał upominek i pamiątkowy dyplom, wręczony przez Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego.
Trzeci dzień wydarzenia „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ DRÓB!” poświęcony został na odwiedziny w zakładzie produkcji mięsa drobiowego Indyk Mazury w Ostródzie. Dzięki zaangażowaniu i doświadczeniu właściciela oraz dyrektora zakładu, zaproszeni przedstawiciele mediów mogli zapoznać się z informacjami na temat całego przedsiębiorstwa Indyk Mazury, a także na własne oczy zobaczyć proces rozbioru mięsa indyczego. Oprócz tego goście mogli zdegustować wyroby z indyka produkowane bezpośrednio w zakładzie.
Wydarzenie przygotowane przez Związek Polskie Mięso było doskonałą okazją do przeprowadzenia inspirujących rozmów, wymiany poglądów oraz informacji dotyczących branży mięsnej w Polsce. Ponadto event miał na celu kompleksową edukację dziennikarzy w zakresie mięsa drobiowego, a także podkreślenie wyjątkowej jakości i smaku polskiego drobiu. Spotkanie wzbudziło wśród dziennikarzy wiele nowych pomysłów i inspiracji na publikowanie pozytywnych i rzetelnych treści na temat polskiego mięsa drobiowego w swoich periodykach.