Jesteś tym co jesz – zgodnie z tą maksymą chcąc dbać o zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie powinniśmy wybierać najzdrowszą i najlepszą żywność. Taką są niewątpliwie jaja, które posiadają w swoim składzie drogocenne składniki.
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2020/05/jaja-najzdrowsza-zywnosc-swiata.jpg)
Cholina
Jajo zawiera cholinę czyli aminokwas, który chroni mózg przez całe życie. Jeżeli kobieta jadła wystarczającą ilość choliny podczas ciąży to możemy oczekiwać, że jej dziecko będzie dysponować doskonałą pamięcią i intelektem, a w starszym wieku nie będzie miało problemów z zanikami pamięci. Badania potwierdzają, że podawanie choliny podczas ciąży wpływa na mózg potomstwa, określając organizację komórek w mózgu, jego uzwojenie i stwarzając dodatkową pojemność pamięci, która zachowana jest przez całe życie. Doktor Steven Zeisel Kierownik Katedry Żywienia Szkoły Medycznej w Chapel Hill w Północnej Karolinie zauważył, że przy braku choliny tempo podziałów komórkowych w mózgu płodu zmniejsza się, migracja komórek przebiega nieprawidłowo i duża ilość komórek ginie przedwcześnie. Cholina to bezcenna substancja dla organizmu człowieka, a zjedzenie dwóch jaj dziennie pokrywa całkowite zapotrzebowanie.
Witamina D
Żeby powstała właściwa ilość witaminy D wystarczy 20 minutowa ekspozycja na słońcu. Jednak wiosną i latem zwykle używamy kremów z filtrem, a z kolei jesienią i zimą z oczywistych powodów proces produkcji witaminy D w skórze jest niewystarczający. Niedobory tej witaminy są niebezpieczne ponieważ przyczyniają się do rozwoju krzywicy u dzieci, a osteoporozy u ludzi starszych. Ponadto niedostateczna ilość witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, otyłości czy niektórych nowotworów ( piersi, prostaty, jelita grubego ). Z kolei zbyt mała ilość witaminy D w czasie ciąży może doprowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka i być przyczyną wystąpienia schizofrenii czy autyzmu. Dlatego tak ważne jest spożywanie naturalnej żywności zawierającej witaminę D, a niewątpliwie jajo jest najlepszym wyborem.
Wzorcowe białko
Jajo to źródło najbardziej wartościowego białka o wzorcowym składzie aminokwasowym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), uznała że ze względu na wysoką wartość biologiczną, białko jaja kurzego jest wzorcem, względem którego porównywane są białka zawarte w innych produktach spożywczych, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Jaja są źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych czyli takich, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć i musi je dostarczać wraz z pożywieniem.
Luteina i zeaksantyna
W jaju obecne są dwie wyjątkowe substancje, które mają bezcenny wpływ na wzrok – luteina i zeaksantyna. Są to barwniki występujące naturalnie w produktach roślinnych, należą do grupy karotenoidów. Znajdują się również w siatkówce oka człowieka, gdzie pełnią funkcję ochronną. Największe ich stężenie odnotowano w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie i prawidłową ostrość wzroku. Luteina jak i zeaksantyna posiadają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki powstałe pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Zbilansowana dieta bogata w luteinę i zeaksantynę pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmę. Jaja są doskonałym źródłem tych przeciwutleniaczy.
Test świeżości jajek
Najprostszym i chyba najszybszym sposobem na sprawdzenie świeżości jajek jest włożenie jajka do wody.
Źródło informacji: https://kipdip.org.pl
![](https://informatordrobiarski.pl/wp-content/uploads/2020/05/test-swiezosci-jajka.jpg)
Test świeżości jaja