Już po raz 22, tradycyjnie w Zakopanem, znana w krajowym sektorze drobiarskim firma OPOL-DROB Sp. z o.o. wraz z firmą o międzynarodowym zasięgu Big Dutchman Polska Sp. z o.o., zorganizowały cykliczne, już XXII Sympozjum Drobiarskie. Spotkanie odbyło się w miłej atmosferze, jaką stwarza Dom Wypoczynkowy „Kościelisko”, w retro oprawie, przypominającej dawny klimat ośrodków FWP/ dla niewtajemniczonych- Fundacji Wczasów Pracowniczych . Organizacją całej imprezy, od powitania – do pożegnania zajmowali się niezastąpieni p. Andrzeja Kamionki i p. Wojciecha Benko. W tym roku także do Kościeliska ściągnęło z całej Polski, ponad 120 producentów jaj i przedstawicieli firm, związanych z krajową produkcją jajczarską. Godne podkreślenia jest, że do Kościeliska przyjeżdżają nie tylko tzw. sami producenci, lecz towarzyszą im całe rodziny, nawet z małymi, kilku miesięcznymi lub kilku letnimi dziećmi, co stwarza szczególnie sympatyczną atmosferę, pozbawioną oficjalnej sztywności.
Od wczesnego popołudnia (07 czerwca), do Domu Wypoczynkowego „Kościelisko”, ściągali uczestnicy Sympozjum, byli witani w recepcji przez miłe Panie, reprezentantki organizatorów spotkania. Można zapytać-dlaczego tak wcześnie? Otóż „starzy” bywalcy tej imprezy dobrze wiedzą, że po kolacji, należy udać się do Klubu w piwnicy, gdzie można spotkać znajomych i dowiedzieć się mnóstwa ciekawych informacji nie tylko na temat. „kto z kim i kiedy ?”, ale także o problemach merytorycznych, ściśle związanych z aktualną sytuacją w produkcji jaj i pasz. Na takie właśnie tematy „ciągnęły się długie, nocne Polaków rozmowy”.
Następnego dnia (09 czerwca), punktualnie o 9.00, sympozjum otworzył p. Andrzej Kamionka, powierzając ich przewodniczenie, p. Mariuszowi Szymyślikowi, Dyrektorowi Biura Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Pierwszym prezenterem był p. W. Benko, który przedstawił współczesne poglądy na temat nowoczesnych i alternatywnych metod chowu kur nieśnych, różniące się zasadniczo od chowu klatkowego, na który w 2012 r. przeszli prawie wszyscy polscy producenci jaj. Obecnie prawie 85% niosek w Polsce, utrzymywanych jest w chowie klatkowym.
O chorobach drobiu, z którymi zmaga się niewątpliwie każdy producent jaj oraz o skutecznych sposobach zapobiegania – mówiła interesująco p. Beata Chodakowska z Ceva Sante Animale.
Wg p. Petera Cargili (Pharmasure), mykoplazmę szerzącą się obecnie w stadach kur nieśnych można skutecznie zwalczać. Następnie p. Przemysław Przybylak, oprowadzając wirtualnie uczestników po nowoczesnej wytwórni premiksów, zapewniał, że w takich warunkach i z zastosowaniem tej technologii, wyprodukowane mieszanki marki De Heus, skutecznie poprawią jakość produktów drobiarskich.
O znakomitym wpływie wysokiej jakości źródeł kwasów Ω-3, na zdrowotny stan nieśnych kur, mówili p. Ewa Koczywąs i p. Mariusz Pinkas z DSM Nutritional Product Sp. z o.o. Ten znakomity duet prezenterów, uzupełniła p. Monika Michalczuk (SGGW- Warszawa), mówiąc o kształtowaniu cech jakości jaj, a szczególnie barwy żółtka jaj, pod wpływem dodatków produkcji firmy DSM.
Gorący temat dla producentów jaj, poruszyli panowie Stanisław Wężyk i Ryszard Gilewski. Tytuł prezentacji mówił sam za siebie „Kogo lub czego bronią tzw. obrońcy praw zwierząt. Jak wynikało z przedstawionych w referacie tez, producenci jaj, zamiast poddawać się dyktatowi supermarketów, dużych restauracji, tzw. ekologów i innych kuchennych celebrytów -powinni w obronie swego bytu, ruszyć do ataku i uświadamiać społeczeństwo w kwestii metod produkcji jaj.
Po przerwie „kawowej”, na której rozgorzała dyskusja nt., . „sposobów ataku i obrony jajcarzy”, obrady podjęto referatem p. Katarzyna Sartowskiej-Żygowskiej (Delacon Polska Sp. z o.o), która przedstawiła zebranym możliwości wykorzystania roślinnych dodatków paszowych w żywieniu kur nieśnych.
Konsumenci są głęboko przekonaniu, że w żywieniu drobiu, pod różnymi pozorami, powszechnie są stosowane różne antybiotyki,. Można je znakomicie zastąpić, jak powiedział p. Jarosław Dastych z Proteon Pharmaceuticals- szczególnie w zwalczaniu salmonelloz – bakteriofagami.
To, że rolnicy nie mają tradycji ubezpieczania się od różnego rodzaju niespodziewanych i niekorzystnych zdarzeń-wiadomo od dawna. Przedstawiciel Kancelarii Brokerskiej WTS Sp. z o.o., p. Tomasz Witkowski przekonywał producentów jaj, do ubezpieczania się od padnięć drobiu i od utraty oczekiwanego zysku.
Na zakończenie tego wystąpienia bardzo wdzięczna „sierotka”, rozlosowała wśród uczestników 6 butelek wina, co spotkało się z dużą aprobatą zebranych.
Fermom drobiarskim stale zagrażają chorobotwórcze bakterie, o nowoczesnych metodach ich zwalczania, mówił p. Alexy Donov z Vaxxinova GmbH.
Część referatową sympozjum zakończyło wystąpienie p. Mariusza Szymyślika i p. Katarzyna Gawrońskiej (KIPDiP), którzy przedstawili wyniki analizy oraz prognozy dotyczące krajowego rynku jaj. Na tle wahającej się globalnej, politycznej i gospodarczej sytuacji – trudno o optymizm w sprawie przyszłości produkcji jaj.
Po krótkiej dyskusji p. Andrzej Kamionka zaprosił wszystkich na występ Kabaretu „Jurki” z Opola, następnie na tradycyjny, regionalny wieczór, przy góralskiej muzyce do „Szałasu”. Śpiewając „Pódźze dziewce-do sałasa, wtora piekna – będzie nasa” ok. 20.00 uczestnicy sympozjum przenieśli się na uroczystą biesiadę do głównego budynku. Do białego rana były tańce i hulanki. Podczas biesiady, wręczono p. Andrzejowi Kamionce, malowane na płótnie zaproszenie na XXIII Sympozjum Drobiarskie, które odbędzie się w 2019 r. w Zakopanem-Kościelisko, w domu wypoczynkowym „Kościelisko”.
W sobotę rano, po śniadaniu i typowo rodzinnych, serdecznych pożegnaniach, uczestnicy spotkania rozjechali się w różne strony-zapewniając, że spotkamy się w 2019 roku. Do zobaczenia!

Michał Zmitrukiewicz Big Dutchman Polska Sp. zo.o.

Prof. Stanisław Wężyk Avicons

Katarzyna Sartowska-Żygowska Delacon Polska Sp. z o.o.

prof. Jarosław Dastych Proteon Pharmaceuticals

Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Katarzyna Gawrońska Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz