KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA

O tym, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe, a także idealne dla osób uprawiających sport informowali przedstawiciele branży drobiarskiej podczas sobotniego pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przygotowała dla uczestników nie tylko drobiowe przysmaki, ale także szereg atrakcji zachęcających do aktywnego spędzania czasu.

Polskie produkty drobiowe są jednymi z najbardziej docenianych nie tylko w całej Unii Europejskiej, ale również w krajach trzecich. Podczas wielu spotkań, misji i wydarzeń KRD-IG wraz ze swoimi członkami promuje zalety mięsa drobiowego, podkreślając jego rolę w zrównoważonej diecie. Drób jest jednym z głównych elementów menu osób aktywnych, dlatego też podczas Pikniku Poznaj Zdrową Żywność KRD-IG zachęcała do spożywania drobiu i łączenia jego konsumpcji z aktywnością fizyczną i byciem „fit”.
„W ciągu kilku ostatnich lat zwiększyła się moda na zdrowy styl życia, na który składa się odpowiednio zbilansowana dieta, a także stała aktywność fizyczna, przyczyniająca się do poprawy naszej kondycji i sylwetki. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, kreując nowy wizerunek konsumenta drobiu, jako człowieka aktywnego i świadomego tego, co je. Dlatego też jednym z naszych zadań jest informowanie społeczeństwa, o tym że polski drób, będący nr 1 w Europie, charakteryzuje się wysoką jakością i bezpieczeństwem produktu” – komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Podczas sobotniego pikniku na stoisku KRD-IG odwiedzający mogli spędzić czas w strefie aktywności fizycznej, gdzie znajdowały się m.in. przyrządy do ćwiczeń dla dzieci i dorosłych. Dla miłośników „strzelania” przygotowano bramki i piłki, a także zestawy tarcz i rzutek. Dodatkową atrakcją było stanowisko z urządzeniem do pomiaru siły mięśni oraz żyroskop. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się ścianka wspinaczkowa dla dzieci i dorosłych. Nad bezpieczeństwem uczestników czuwali profesjonalni instruktorzy. Z kolei o dietę uczestników zadbał znany szef kuchni Artur Moroz, który dla tych, którzy zdecydowali się spalić trochę kalorii przygotował nowocześnie przyrządzone dania z drobiu. Uczestnicy opuszczający stoisko KRD-IG wychodzili z przekonaniem, że mięso drobiowe jest nieodłączonym elementem diety osób dbających o zdrowie poprzez aktywność fizyczną.

 

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA
WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE

 

Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.
Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.
Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.