Ishida Europe wdrożyła elastyczne i efektywnie wykorzystujące przestrzeń fabryczną rozwiązanie przeznaczone dla wysoko wydajnych procesów dokładnego ważenia i pakowania udek i podudzi drobiowych w jednej z wiodących brytyjskich firm spożywczych Faccenda Foods.

Faccenda doskonale ułożone filety drobiowe na tacce stałowagowej.

Doskonale ułożone świeże filety drobiowe pokrojone w kostkę, tacka stałowagowa

Jest to druga instalacja Ishida w nowoczesnym zakładzie porcjowania drobiu Faccenda w Telford, w Wielkiej Brytanii. System odważa filety drobiowe na tace, które następnie przechodzą przez system wizyjny i tester zgrzewów (Ishida Vision System i Seal Tester) przed finalnym procesem automatycznego pakowania w skrzynkach realizowanym przez system IPS Ishida [“podnieś i umieść” pick and place].

Firma Faccenda w Telford

Faccenda -14 głowicowa naważarka z zasobnikami 2 i 5 litrowymi i podajnikami spiralnymi

Faccenda -14 głowicowa naważarka z zasobnikami 2litrowymi i podajnikiem spiralnym

Oba systemy wykorzystują pionierską technologię naważarek wielogłowicowych z podajnikami spiralnymi Ishida w znanym układzie promieniowym, ale tradycyjnie używane podajniki promieniowe zastąpiono podobnymi do korkociągu obracającymi się spiralami. Spirale odpowiadają za efektywny, kontrolowany i w pełni automatyczny posuw wkładu w kierunku zasobników.

Faccenda udka drobiowe całe na naważarce 14 głowicowej z podajnikami spiralnymi

Faccenda podudzia drobiowe na naważarce 14 głowicowej z podajnikami spiralnymi i zasobnikami 2 litrowymi.

Naważarki pracują w zespole z wszechstronnym układem dozującym (Rotobatcher Ishida), gdzie precyzyjnie odważone porcje wkładu produktowego trafiają do serii punktów pakowania na stole wsadowym, tam operator przenosi porcję na tackę i formuje ją, przed procesem hermetyzacji.

Zastosowanie Rotobatcher’a Ishida dla ręcznego układania świeżych porcji drobiu w tacach

Kluczową korzyścią z zastosowania kombinacji Naważarki Spiralnej z dozownikiem kołowym (Rotobatcher) jest fakt usytuowania dozownika kołowego bezpośrednio poniżej naważarki. Taki układ maksymalizuje wykorzystanie przestrzeni i pozwolił firmie Faccenda na stworzenie wysoce wydajnego stanowiska dla drobiowych udek i podudzi w czterech kombinacjach rozłożonych blisko siebie w konfiguracji kwadratu.

Faccenda 8 punktowy układ dozujący dla porcji ciętych świeżego drobiu

To z kolei zapewnia największą elastyczność w operacji pakowania, dostarczając cztery różne opcje w zależności od tego, jak ptaki zostały sklasyfikowane. Dwie naważarki spiralne wielogłowicowe z zasobnikami o pojemności 5 litrów zajmują się naważaniem udek w całości, a dwie naważarki z zasobnikami o pojemności 3 litrów stosuje się dla mniejszych podudzi.

Target wagowy dla opakowań z udkami i podudziami waha się od 900g do 2.1kg. W nowym systemie Ishida zmieniono pas segregujący i system pakowania, co pozwoliło na redukcję strat nadważeniowych o około 30%. Ogólna przepustowość została również poprawiona, gdzie teraz każdy operator jest w stanie obsłużyć około 3,5 kg produktu na minutę w porównaniu do 2,8 kg, wartości z poprzedniego systemu .
Na linii pakowania filetów drobiowych naważarka spiralna wielogłowicowa stosuje zasobniki 2 litrowe ze skrobakami, dla zapewnienia skutecznego przepływu wkładu produktowego wysokiej lepkości jakim są filety. Targety wagowe wynoszą od 500g do 765g dla linii produkującej około 40 opakowań na minutę, co swobodnie mieści się w zakresie możliwości naważarki.

Na linii pakowania filetów drobiowych naważarka spiralna wielogłowicowa stosuje zasobniki 2 litrowe ze skrobakami, dla zapewnienia skutecznego przepływu wkładu produktowego wysokiej lepkości jakim są filety. Targety wagowe wynoszą od 500g do 765g dla linii produkującej około 40 opakowań na minutę, co swobodnie mieści się w zakresie możliwości naważarki.
W ramach rygorystycznych procedur kontroli jakości, jakie się stosuje w Faccenda, system dozoru wizyjnego Ishida (Ishida Vision System) przeprowadza szereg testów sprawdzających, w tym na obecność i położenie etykiety, poprawności danych etykiety z datą oraz czytelności kodu kreskowego.

Faccenda inspekcja wizyjna etykiet na tacach ze świeżym drobiem

Faccenda testowanie zgrzewów i wyświetlacz inspekcji wizyjnej tacek ze świeżym drobiem

Tester zgrzewu ( Seal Tester) stosuje delikatny ucisk do każdej zamkniętej tacki z produktem. System Ishida IPS odpowiada z kolei za szybki i efektywny proces pakowania zamkniętych tacek w skrzynkach standardu Euro (Eurocrate).

Faccenda testowanie zgrzewów i wyświetlacz inspekcji wizyjnej etykiet na tacach ze świeżym drobiem

Faccenda automatyczne opakowywanie gotowych tacek w skrzynkach Euro

Zakład w Telford , jako inwestycja warta 35 milionów Funtów jest w stanie przetwarzać do 1,5 mln całych ptaków tygodniowo, z tempem procesu, licząc od zawieszenia do szczelnego opakowania, trwającym jedynie dziewięć minut. Jest to wynik wysoce skutecznej operacji planowania, gdzie, z co najmniej trzygodzinnym wyprzedzeniem zakład w połączeniu z najnowszym zautomatyzowanym oprzyrządowaniem, wie dokładnie, jakie produkty będą przetwarzane. Kluczową zaletą systemów Ishida, w tak wydajnym cyklu produkcyjnym jest możliwość szybkiego przezbrajania, które realizowane jest za pomocą przycisku przywołującego wcześniej zaprogramowane ustawienia układu zdalnego sterowania. (RCU Remote Control Unit). Współpraca Faccenda z Ishida trwa około 15 lat i rozpoczęła od instalacji dwóch naważarek wielogłowicowych przeznaczonych do obsługi drobiowych produktów mrożonych. “Zawsze byliśmy zadowoleni z wydajności i niezawodności urządzeń Ishida, ale tak samo ważne dla tego projektu była umiejętność wsłuchiwania się Ishida w nasze wymagania i praca z nami, tak aby zapewnić najbardziej efektywne rozwiązanie”, wyjaśnia Colin Trotman, Szef ds inżynierii w zakładzie Faccenda. “Jako firma, bardzo cenimy sobie partnerskie relacje z naszymi dostawcami. Współpracując osiągamy najlepsze rezultaty. Jest to rodzaj relacji dwukierunkowej, jaką mamy przyjemność realizować z Ishida” dodaje Debbie McConnell, kierownik operacyjny. Mimo niezawodności i trwałości maszyn Ishida będących niewątpliwą ich zaletą, Faccenda wdraża dodatkowo bardzo proaktywny program konserwacji zapobiegawczej. Celem jest zapewnienie zawsze optymalnych wyników eksploatacyjnych.

“Ishida zapewnia doskonałe wsparcie serwisowe i pomoc”, mówi Debbie “i zawsze jest w stanie szybko reagować na nasze zapotrzebowania, czy to na wezwania serwisowe, czy dostawę części zamiennych”. Faccenda posiada w przemyśle drobiarskim renomę firmy innowacyjnej. Kluczowym czynnikiem napędzającym w działalności gospodarczej jest zaangażowanie w nieustanne poszukiwanie sposobów na poprawę jakości. “Jakość pozostaje naszym celem nadrzędnym” potwierdza Colin Trotman. “Wykorzystujemy jak najlepiej automatyzację, by zmaksymalizować nasze osiągi, ale nigdy nie odbywa się to kosztem jakości. Systemy Ishida, wraz z kombinacją technologii precyzyjnego naważania oraz ręcznej, doskonałej prezentacji produktu są doskonałym tego przykładem”. FACCENDA FOODS Założone w 1962 roku przedsiębiorstwo Faccenda Foods należy do wiodących brytyjskich firm spożywczych. Wielokrotnie nagradzany przedsiębiorca- ostatnio ogłoszony Meat Management -Manufacturer roku 2015 – jest to jedyny przetwórca w Wielkiej Brytanii oferujący kompleksowe przetwórstwo drobiu. Dostarcza kurczaki, indyki oraz kaczki do niemal wszystkich wiodących detalistów. Z reputacją miłośnika innowacji, na przestrzeni lat Faccenda była wielokrotnie tym „pierwszym” wprowadzającym nowości w produkcji, włącznie z otwarciem pierwszej instalacji powietrznego schładzania drobiu w Wielkiej Brytanii i jako pierwsza wprowadziła koncepcję Roast in the Bag (tzw. “piecz w torbie”). Faccenda funkcjonuje w całkowicie zintegrowanym łańcuchu dostaw. Z własnych młynów dostarcza pasze dla swoich ferm, posiadając pełną kontrolę procesów od momentu wyklucia, poprzez hodowlę, ubój i transport do swoich sześciu przetwórni. 35 milionowa inwestycja (£) w Telford, ukończona w 2014 roku pozwoliła firmie na skonsolidowanie wszystkich swych operacji porcjowania jasnego i ciemnego mięsa drobiowego do jednego miejsca. Wcześniej piersi drobiowe były wożone do odkostnienia do własnej przetwórni w Dudley. Miejsce o powierzchni 100,000m2 jest ponad dwukrotnie większe od pierwotnego zakładu i posiada również antresolę dla zaawansowanego systemu obsługi skrzynek. Ponadto nowe miejsce daje przestrzeń do dalszego wzrostu i rozwoju, zgodnie z przyszłościową strategią Faccenda. Potwierdzeniem jest modernizacja swojej fabryki w Dudley, która aktualnie obsługuje rosnący zakres produktów z grupy “gotowych do obróbki termicznej”. (ready-to-cook)